به هر طریقی که با محیطهای صنعتی و تجهیزات برقی ارتباط داشته باشید، شناخت استاندارد رنگ سیم های برق یک ضرورت است. در واقع رنگ پوشش هر سیم، مثل شناسنامه آن عمل میکند. اگر در مدار، استاندارد رنگ سیم های برق رعایت شده باشد، شناخت عملکرد هر سیم در مدار کار سادهای خواهد بود. سیمهای فاز، اغلب در رنگهای سیاه، قرمز و آبی، سیم نول، سفید و ارت هم اغلب به رنگ سبز/زرد به کار میرود.
در ادامه این نوشته از شکوه صنعت در یک طبقهبندی کاملتر، راجع به انواع دیگر سیمها توضیح میدهیم.
رنگ شیلد یا روپوش هر سیم، عملکرد و وظیفهاش در مدار را برای ما روشن میکند. اما هر رنگ سیم به چه معنا است؟ انواع مختلف سیمها در چه رنگی به کار میروند؟ مسئله مهم این است که در ایران، رنگ سیمهای برق از استاندارد کاملاً یکسانی تبعیت نمیکند و بهتر است به راهنمای کد رنگهای استفاده شده در همان محل رجوع کنید. هرچند استاندارد رایجتری در ایران وجود دارد که مبنای ما در نوشتن این مطلب بوده است.
طبقهبندی اصلی، به همین سیمهای تک رشته مربوط میشود؛ یعنی رنگ سیم فاز و نول و ارت. استاندارد رنگ سیم های برق برای این دسته از سیمها، به شرح زیر است:
سیم فاز: سیمهای فاز، وظیفه انتقال برق را دارند و در آنها جریان وجود دارد. این دسته از سیمها، خودشان به سه دسته فاز ۱، فاز ۲ و فاز ۳ تقسیم میشوند. فاز ۱ به رنگ سیاه، فاز ۲ قرمز و فاز ۳ آبیرنگ است.
سیم نول: سیمهای نول، خنثی هستند و جریان برق ندارند. این دسته اغلب به رنگهای سفید یا خاکستری به کار میروند.
سیم ارت: سیم ارت، نوعی از سیم است که مدار را به زمین وصل میکند و نقش محافظتی دارد. این سیمها اغلب به صورت ترکیبی از رنگهای سبز و زرد ساخته میشوند.