با گسترش مفهوم نورپردازی و نور، امروزه لوازم روشنایی بسیاری در حال تولید و عرضه به بازار میباشند، که شرکتهای فراوانی نیز در این زمینه در حال فعالیت هستند. تجهیزات مربوط به نورپردازی اماکن با اشکال و انواع مختلف روانه بازار میشوند تا قادر باشند به دامنه وسیعی از نیازها در زمینههای متفاوت پاسخ دهند. همه میدانیم که مسلما ابزاری که برای روشنایی در راهپلهها مورد استفاده قرار میگیرند، برای داخل منزل یا مراکز اداری آنچنان کاربردی ندارند. پس، از این جهت در ادامه به بررسی و معرفی 7 مورد از تجهیزات روشنایی که در محیطهای مختلف پرکاربرد یا موثر هستند، میپردازیم.
انواع لوازم نور و روشنایی به دو دسته لامپ و چراغ تقسیم می شوند که ممکن است در ظاهر تفاوتهایی با یکدیگر داشته باشند اما در نهایت هردو آنها به نوعی با یک هدف تولید میگردند.
در ادامه به تشریح تفاوت این دو مورد و انواع آنها می پردازیم.
لامپ ها و انواع آن
لامپ ها با توجه به شیوه و کارکردشان، برای موردی خاص به کار می روند و به همین دلیل در دسته بندیهای متفاوتی قرار می گیرند.
لامپ حبابی
لامپ های حبابی متداول ترین منبع روشنایی هستند استفاده می شوند ؛ کاربرد آنها برای نورپردازی عمومی و روشن کردن کل فضا است. لامپ های حبابی در وات های متفاوت به فروش می رسند و مناسب اکثر فضاها از جمله منازل، اداره جات و… می باشند.
لامپ اشکی و شمعی
عموما استفاده آن ها در لوستر می باشد و در وات های ۶ یا ۷ تولید می شوند. معمولا سرپیچی که برای لامپ های اشکی و شمعی مورد استفاده قرار می گیرد از نوع E14 است.
لامپ هالوژن
لامپ های هالوژن برای نورپردازی تاکیدی استفاده میشوند و از آنها می توان در بسیاری از موارد از جمله فروشگاه و جواهرات فروشی ها یا منازل به ویژه آشپزخانه استفاده نمود.
اما انواع لامپ ها با توجه به نوع و عملکردشان به صورت جزئی در بخش معرفی انواع لامپ میتوانید مطالعه کنید.
چراغ ها و انواع آن
از بین تجهیزات روشنایی چراغ ها در مقایسه با لامپ ها مفهومی کلی تر دارند زیرا لامپ صرفا به منبع نوری اشاره دارد اما چراغ ها علاوه بر منبع نوری(که در ادامه به انواع لامپ از لحاظ فناوری اشاره خواهیم کرد) در برگیرنده قاب، بدنه و سایر ملزومات نیز می باشند.
پنل های نوری LED
از بین تجهیزات روشنایی، پنل ها از جمله مواردی هستند که به علت نوردهی مطلوب و گسترده بسیار کاربردی و محبوب می باشند؛ از آن ها می توان در مراکز اداری و تجاری، سرویس بهداشتی های عمومی و… استفاده نمود. پنل ها معمولا در طرح های دایره و مربع با وات های متفاوت، مناسب برای نصب روکار یا توکار داخل سقف تولید می گردند؛ همچنین گذشته از پنل های سقفی، دسته ای از پنلهای دیواری وجود دارند که بیشتر کاربردشان تزیینی است.
چراغ سنسور دار
در بسیاری از موارد مانند راه پله، پارکینگ، ورودی یا محیط بیرونی ساختمان چراغ های سنسوردار مناسب هستند زیرا این اماکن جز مواردی می باشند که حضور افراد در آنها به صورت ثابت و ۲۴ ساعت نیست بلکه بیشتر به حالت تردد می باشد. چراغ های سنسوردار به محض تشخیص حرکت یا صدا روشن می شوند و خاموش شدنشان هم به صورت خودکار است. سنسور ها انواع مختلفی دارند برخی از آنها به محض تشخیص حرکت روشن می شوند و سپس پس از مدتی در صورت عدم حرکت و سکون بدون توجه به حضور یا عدم حضور افراد خاموش می گردند؛ دسته ای دیگر حضور افراد را حتی بدون اینکه حرکتی کنند تشخیص می دهند و تا ترک محل روشن می مانند.
پروژکتور
برای فضاهای بزرگ مانند زمین های فوتبال یا محیط بیرونی سوله ها می توان از پروژکتور استفاده نمود؛ زیرا علاوه بر حجم بالای نوردهی، درجه حفاظت IP بالایی دارند که آنها را در مقابل رطوبت و گرد و غبار مقاوم می سازد.
چراغ ریلی
برای نورپردازی متمرکز و تاکیدی مناسب اند. چراغ های ریلی دارای یک ریلی هستند که بر روی آن تعدادی چراغ قرار گرفته است و قابلیت تغییر زاویه تابش دارند؛ آن ها مناسب گالری، نمایشگاه ها و… می باشند.
چراغ دفنی
به منظور ایجاد دید در شب و زیبا کردن فضاهای بیرونی به ویژه محیطهای سرسبز از چراغ های دفنی استفاده میشود؛ این نوع چراغ درون زمین قرار می گیرند و در برابر رطوبت و فشار مقاوم اند.
انواع لامپ از لحاظ فناوری
رشته ای: جز اولین لامپ ها می باشند و طول عمری حدود 720 تا 2000 ساعته دارند؛
هالوژن: لامپ های هالوژنی بعد از رشته ای بر روی کار آمدند آنها به واسطه گاز هالوژن عمل می کنند و طول عمرشان حدود 2000 تا 4000 ساعت است؛
فلورسنت: با عنوان لامپ های کم مصرف نیز شناخته می شوند و در مقایسه با رشته ای و هالوژنی ها طول عمر بیشتر حدود 24000 تا 36000 ساعت دارند؛
LED: تا به این لحظه آخرین فناوری در عرصه روشنایی لامپ های ال ای دی می باشند؛ که در مقایسه با لامپ های رشته ای، هالوژنی و فلورسنت از مصرف برق کمتر و طول عمری بیشتر حدود 50000 ساعتی برخوردار هستند.
ما در این بلاگ سعی کردیم تا شما را با انواع لوازم روشنایی و کاربرد آنها در اماکن متفاوت آشنا کنیم و همچنین نگاه کوتاهی به معرفی انواع لامپ داشته باشیم که در بلاگ های بعدی آمپراژ به صورت دقیق و تخصصی تر به آن بپردازیم. استفاده هوشمندانه از انواع لوازم روشنایی، کلیدی برای بهبود نورپردازی فضاها است. با در نظر گرفتن ویژگیها و کاربردهای هر لوازم، به بهرهوری بیشتری در تنظیم روشنایی و جلوه بصری مکانها دست مییابیم.